impressio.gif (313 bytes)<FITXA 9> i

Nombres telefònics

FICHA9.GIF (19132 bytes)

L'invent del telèfon fou presentat per Alexander G. Bell el 1876 a Filadèlfia. Des d'aquella primera versió curiosa de Bell fins als sofisticats sistemes actuals de telefonia, s'ha donat una evolució ràpida i sorprenent arreu del món; fins a tal punt que ja no es podria entendre la vida quotidiana de la gent sense aquest mitjà de comunicació a les cases. El telèfon ens permet enviar i rebre la veu a l'instant i no usa cap codi que calgui aprendre: veu, orella i... endavant!

La primera comunicació telefònica feta a Espanya fou realitzada el 16 de desembre de 1877 entre la Ciutadella barcelonina i el castell de Montjuïc, i el 26 de desembre del mateix any, Barcelona quedà connectada amb Girona. Al principi s'anaren fent xarxes locals esteses i ateses per companyies privades. A poc a poc, hi va anar intervenint l'administració pública, i així la Mancomunitat de Catalunya, el 1915, regentà la telefonia catalana. El matemàtic-enginyer Esteve Terrades en fou el tècnic principal. Més tard, el 1926, la creació de la CTNE (Compañía Telefónica Nacional de España) comportà el monopoli estatal d'aquest mitjà. Ara hi ha moltes companyies telefòniques oferint molts serveis (telèfons mòbils, connexió a Internet, dades, accés per cable,...)

En aquesta faceta d'usuaris trobarem sempre en la matemàtica una bona ajuda per trucar, per pagar i per reclamar... quan calgui

Activitats i Suggeriments Més coses Nulla Dies Referències