Activitat 1

TOT AIXÒ ÉS CARN

Avui, la carn es ven i valora en relació amb el pes en quilograms i amb la categoria. Abans s'usava la "lliura carnissera", equivalent a 1.200 g. Deixant de banda el pollastre, el conill i d'altres carns, si agafem el cas del boví, el porcí i l'oví veurem que les seves parts es classifiquen així:

Categoria

Porcí

Boví

Oví

Extra

Llom, filet

Filet, mitjana

Mitjana, costelles

Primera

Carn magra (cuixa), llonzes

Crostó, tapa plana, culata, cap de mort, tall rodó (cuixa)

Cuixa, palpissos

Primera B

-

Jarret, peixet, llata, filet de llonzes, culata (espatlla), tall rodó (espatlla)

Cuixa sencera

Segona

Carn magra (espatlla),

llonzes de coll

Revés d’espatlla, garreta,

Conills, papada i coll

Espatlla (talls)

Segona B

-

-

Espatlla (sencera)

Tercera

-

Falda i cap de costella,

pit, cap de costella i cua

Coll, pit, cua, falda, braó

Torneu a classificar les peces de carn aquí citades d'acord amb el criteri de les formes més corrents de cuinar-les:

Guisar

Rostir

Arrebossar

Escudella

Brasa, planxa o fregit

 

       

3a1.jpg (4933 bytes)

Suggeriment


Activitat 2

EL PEIX EN XARXES

El peix es ven per quilos, però encara és usual demanar "terces" (la "terça" era la tercera part de la lliura de 1200 g, o sigui uns 400 g).

a) Aquí et donem molts noms de peixos usuals en la cuina catalana:

Areng Anguila Congre Tonyina Rap Llenguado

Oblada Rèmol Lluç Nero Seitó Moll

Salmó Anguila Cap-roig Gall Verat Truita

Llobarro Bonítol Sardina Llúcera Besuc Angula

Peix

Aigua salada

(mar)

Aigua dolça

(riu, llac)

Blanc

(fons marí)

   

Blau

(aigües superficials)

   

b) En 100 grams de peix hi ha entre 15 i 20 g de proteïnes. Si és blanc dóna entre 60 i 100 calories, i si és blau entre 100 i 200 calories. Quin peix aporta més calories, les sardines o el lluç?

Suggeriment


Activitat 3

L’APARTAT VERD

Les hortalisses i la fruita constitueixen elements importants del nostre consum alimentari. Aquí en tens un llistat de noms prou coneguts:

Albercoc Mongeta Col-i-flor All Pera Enciam

Api Pebrot Escarola Carbassó Préssec Fava

Ceba Raïm Maduixot Codony Tomàquet Meló

Col Albergínia Pastanaga Figa Alvocat Pèsol

Endívia Bleda Plàtan Espinac Caqui Pruna

Llimona Cirera Taronja Mandarina Cogombre

a) Classifiqueu posant cada nom a la casella corresponent:

Fruits

Bulbs

Arrels

     

Fulles

Cols

Llegums

Suggeriment

inici