Activitat 1

LES TARGETES DE CRÈDIT

Poder "pagar" sense diners efectius i abonar-ho de fet, algunes setmanes després és el secret de l'èxit de la targeta de crèdit. La companyia emissora de la targeta cobra a l'usuari una petita quantitat anual, i a tots els establiments que han acceptat la targeta els abona l'import menys un petit tant per cent. També s'ofereixen d'altres serveis de crèdit, caixers, assegurances, etc.

El número personal que s'assigna a la targeta té 15 xifres. Quantes targetes es podrien fabricar variant les dues últimes xifres? I variant les tres darreres xifres?

De vegades a les botigues fan descompte si es paga en efectiu, però no sempre volen fer-lo si es paga en tarjeta, perquè en aquest cas els descompten el 6 % de la compra. Quin descompte et faria decidir a pagar en efectiu?

Mira la targeta i pren les mides els seus costats. Divideix el costat gran pel costat petit. Què surt? A aquest número se l'anomena número d'or i val Gràcies a aquest fet, posant dues targetes tal com indica la figura, la diagonal passa pels tres vèrtexs indicats. Ja tens un mètode per comprovar si una targeta té les proporcions adequades.

15a1.jpg (2957 bytes) 15a2.jpg (717 bytes)

Suggeriment


Activitat 2

XECS I COMPTES

En els comptes corrents i les llibretes d’estalvi s’hi dipositen diners disponibles en efectiu, gastable en xecs, amb seguretat de dipòsit... i per guanyar interessos. Val la pena fer càlculs per guanyar al màxim.

Un banc ofereix el 4% anual d’interès, i ingressa cada mes els interessos. Els primers 1.500 euros no donen benefici, i cada mes es retenen fiscalment el 25% del que es cobra d’interessos. Algú ingressa 6.000 euros . Quant haurà cobrat al final d’un any? Quin tant per cent real significaria?

Un banc ofereix el 4% anual d’interès des del primer euro, i ingressa cada mes els interessos menys el 25% de retenció fiscal, i ofereix com a alternativa el 12% anual d’interès, ingressant tot l’interès a final d’any (menys el 25% de retenció). Quina alternativa convé més?

Una caixa ofereix regalar una enciclopèdia que val 600 euros (ella en paga 200 a l’editor) al client que dipositi durant un any sense interès 6.000 euros. Quin interès li representa a la caixa? I al client?

Suggeriment


Activitat 3

CANVIANT DE MONEDA

Les tres grans divises del sistema monetari mundial són l’euro, el dòlar i el ien. Canviar d’unes divises a unes altres és una operació corrent en viatges intercontinentals i pagaments a l’exterior. Però el consumidor de divises cal que miri el preu de compra, el preu de venda... i els recàrrecs mínims que es fan en cada operació.

Una caixa carrega 2 euros de mínim o bé el 2% de la quantitat canviada en divisa. Quina és la quantitat màxima que es pot canviar pagant només 2 euros de recàrrec?

Un banc carrega, en fer un xec en dòlars, 3 euros o bé el 2% del diner canviat. Si el dòlar es ven a 1,05 euros, fins a quina quantitat de dòlars es pot fer un xec si no es vol gastar més de 4 euros en càrregues?

Un americà vol canviar 100 dòlars a Barcelona per obtenir iens japonesos. Tenint en compte que en cada canvi li carreguen un 2% i que necessàriament li faran les operacions de dòlar a euros i de euros a iens, quants iens obtindrà?

Suggeriment

inici